Diadem Pro X 16L getest

Mike heeft de afgelopen 2 maanden de Diadem Pro X 16L getest. Deze nieuwe snaar van Diadem biedt een flinke dosis gratis power, degelijke controle, spanningsvastheid en net voldoende spin om marge in je slagen te houden. Lees hier de volledige review.

Intro

Diadem is bekend geworden met de stervormige Solstice en Elite XT snaren. Na eerder al een ronde co-poly in de vorm van de Flash te hebben toegevoegd, verschijnt nu dus de Diadem Pro X 16L. Ik heb deze grofweg 2 maanden getest, tijdens trainingen én zelfs tijdens een toernooi. Inmiddels behoort de snaar tot mijn vaste setup!

De Diadem Pro X snaar is nu verkrijgbaar in onze webshop, in zowel sets als rollen en in verschillende diktes.

Specifcaties en setup

Merk: Diadem
Snaar: Pro X 16L
Dikte: 16L / 1.25 mm
Type snaar: 6-hoekige medium stijve co-poly met een direct speelgevoel

Ik heb de Pro X 16L getest in mijn Prince TXT2.5 Tour 100 310 prototype racket op 22/21 kg.

Baseline

Wat gelijk opvalt, is het directe speelgevoel van de nieuwe Pro X snaar. De snaar heeft een snelle respons/een wat korter bal-snaar contact, een beetje vergelijkbaar met een Luxilon Alu Power 1.25. De snaar voelt iets stijver dan de Solstice Power snaar die de bal wat meer pakt in het snarenbed. De Solstice Power geeft door deze extra ballpocketing meer (extreme) spin. Deze Pro X heeft door de iets minder grove 6-kantige structuur voldoende spin om marge in je slagen te houden, maar deze snaar heeft dus een directere sturing over de bal.

Dit resulteerde bij mijn groundstrokes in een flinke portie power, zonder hierbij snel uit de bocht te vliegen. Je kunt heerlijk vol doorhalen en makkelijk versnellen, maar je krijgt net voldoende rotatie/spin om wel controle over de bal te kunnen blijven houden. Erg prettig moet ik zeggen. Hiernaast voelt de snaar niet blikkerig of overmatig stijf aan, wat je nogal eens hebt bij snaren in dit genre. En je hebt dus een vrij directe sturing over de bal.

Duurzaamheid en spanningsbehoud

Verder viel me op dat de Diadem Pro X 16L heel consistent speelt. De snaar heeft minder spanningsverlies dan bijvoorbeeld een Luxilon Alu Power of Diadem Solstice Power. Wat dat betreft zitten er veel uren speelplezier in. Ik denk dat ik de eerste ronde een goede 15 uur met deze snaar heb gespeeld, waarna ik deze opnieuw op 22/21 kg heb bespannen. Ik zat middenin een toernooi en durfde het niet aan om te riskeren dat ik de snaar eruit zou slaan. De slijtage (de groefjes die te zien zijn als je de snaar eruit knipt) viel me overigens nog alles mee. Omdat de snaar iets stijver is dan zijn broertjes van Diadem, werkt deze snaar het lekkerst wat lager in de kilo’s. Dit is wel iets om op te letten. Maar qua levensduur en spanningsbehoud zit het dus wel goed met deze snaar.

Noot: zo wordt de uiteindelijke verpakking. Ik heb de 16L (1.25) getest, deze 17 (1.20) dikte komt later uit.

Balgevoel en comfort

De Diadem Pro X 16L is dus iets stijver/directer dan gemiddeld, maar de snaar is zeker niet oncomfortabel. Zoals gezegd werkt het wel goed als je wat lager gaat in de kilo’s, grofweg 10% lichter dan standaard. Ik heb in het verleden nogal eens met schouderklachten te kampen gehad, maar op 22/21 kg heb ik daar gelukkig geen last van gehad. Het comfort is gewoon degelijk zou ik zeggen. Verder was ik toch wel aangenaam verrast door het balgevoel van deze snaar. Stopvolleys en dropshots kwamen er makkelijk en met veel gevoel (lekker kort) vanaf. Op dit front presteerde de snaar beter dan verwacht.

Beoordeling

  • Duurzaamheid: 8.5
  • Spanningsbehoud/consistentie: 8
  • Spin/slice: 7.5
  • Balgevoel: 8
  • Power: 8.5
  • Controle: 8
  • Comfort/armvriendelijkheid: 7.5

Onder aan de streep: Diadem Pro X 16L

De afgelopen tijd zijn er niet heel veel nieuwe snaren op de markt gekomen, maar deze Diadem Pro X 16L heeft me aangenaam verrast. De snaar heeft flink wat power, maar zonder hierbij uit de bocht te vliegen. Je behoudt altijd wel fijne, directe sturing over de bal. Bovendien zorgt de 6-hoekige bouw van de snaar voor net voldoende rotatie om marge in je slagen te houden. Andere pluspunten zijn het fijne spanningbehoud en de bovengemiddelde duurzaamheid. Dit maakt de Pro X van Diadem een uitstekende allrounder met een flinke punch, goed voor flink wat uren speelplezier.

De Diadem Pro X snaar is nu verkrijgbaar in onze webshop, in zowel sets als rollen en in verschillende diktes.

Geef een reactie