Diadem Nova FS 100 getest

Even wat leesvoer ten tijde van deze Corona crisis: de Diadem Nova FS 100 getest door Mike. Deze update van de Nova 100 biedt biedt de bekende dosis gratis power, maar gecombineerd met meer gevoel en comfort. Eén van de meest comfortabele power rackets dit moment op de markt.

Getest racket:

Merk: Diadem
Model: Nova FS 100
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 300 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×19
Lengte: 27 inch
RA: 69
Beam: 23.5 mm

Bespanning: Diadem Solstice Power 17 op 23/22 kg

De Diadem Nova FS 100 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Tester:

Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf niet heel veel spin. In het verleden schouderproblemen gehad.
Rackethistorie speler: o.a. Head Ti Fire, Babolat Pure Drive, Prince EXO3 Rebel Team, Wilson Steam 100 BLX2, Head Graphene Radical MP, Prince Textreme Warrior 107, Diadem Elevate 98.

Testscores Diadem Nova FS 100:

Power: 8.5
Controle: 7.5
Spin: 8.5
Comfort: 8
Wendbaarheid: 7.5
Touch: 8

Baseline:

Bij mijn slagen van de baseline valt de bekende gratis power gelijk op. De vorige versie bood al een flinke bak gratis power, dat is bij deze nieuwe versie niet anders. De Diadem Nova FS 100 is een racket met veel speelgemak wat dat betreft. Ook de balrotatie (spin en slice) is absoluut bovengemiddeld. Wat dat betreft valt deze tussen een Babolat Pure Drive en Pure Aero in. Qua power gelijkwaardig aan een Pure Drive, maar met iets meer spin wat naar een Pure Aero toegaat. Het balgevoel deed mij echter het meest denken aan de nieuwe Yonex EZONE 100. Deze update van de Nova 100 met FS (Flex Stabilization System) geeft het racket absoluut meer feel. Dit is een soort rib-structuur in het frame, die verder gevuld is met een speciaal dempend foam. Het racket heeft zeker meer touch en comfort dan zijn voorganger. Qua comfort zonder twijfel één van de betere rackets in dit power segment! 

Maar goed, mijn baseline slagen gingen met veel gemak en de verbeterde stabiliteit van het frame is duidelijk te merken, bijvoorbeeld bij het aansnijden van een slice backhand. De Diadem Nova FS 100 is wel een echt power racket: je hebt dan ook wel wat rotatie nodig om de power te controleren. De wendbaarheid was ruim voldoende; het racket is snel achter de bal te positioneren.

Service:

Ook bij de service krijg je best wat power cadeau, iets wat ik zelf wel prettig vind. De vrij open mazen van het 16×19 bespanpatroon maken het grippen op de bal voor kick – en slice services vrij gemakkelijk. Ook veel gebruiksgemak bij het serveren dus.

Net:

Aan het net is te merken dat het racket wat meer touch dan zijn voorganger herbergt. Er zit wat meer gevoel in voor de verfijnde ballen, zoals stopvolleys. Daarnaast is de Nova FS 100 stabiel genoeg als het er wat harder aan toegaat. De wendbaarheid vind ik gemiddeld, maar ook weer niet anders dan bijvoorbeeld een Pure Drive of de nieuwe Wilson Ultra 100 V3.0. Eventueel zou een leren grip als vervanger van de basisgrip hier nog uitkomst kunnen bieden. Het extra gewicht van een leren gewicht t.o.v. een basisgrip trekt de balans iets naar beneden voor meer wendbaarheid. Iets wat ik zelf altijd wel prettig vind.

Power/controle:

Het is duidelijk power over controle bij de Nova FS 100. Zoek je meer controle, dan biedt Diadem deze in de Elevate racketfamilie. Zoals gezegd krijg je lekker wat gratis power bij dit racket. Toch is het geen blinde of ongecontroleerde power. Het racket heeft een duidelijk verbeterde stabiliteit. Wel heb je enigszins wat rotatie nodig om marge in je slagen te houden, want de free power is toch wel behoorlijk. Dus power over controle, alhoewel het laatste aspect flink verbeterd is door stabiliteit van het frame.

Comfort/armvriendelijkheid Diadem Nova FS 100:

Eén van de punten waar deze Nova FS 100 in uitblinkt is het comfort! Ik durf te zeggen dat dit één van de meest comfortabele rackets is in dit segment. De vorige versie voelde toch wel enigszins blikkerig aan bij off-center hits. Deze versie tordeert veel minder. Daarnaast is dit frame niet hol, zoals bij veel van zijn concurrenten. De rib-structuur gecombineerd met speciaal dempend foam geeft het frame fijne demping, zonder dat het ten koste gaat van de directe sturing van de bal. De Nova 100 heeft qua comfort/armvriendelijkheid een flinke boost gehad!

De Diadem Nova FS 100 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Onder aan de streep:

Persoonlijk vind ik deze Diadem Nova FS 100 één van de lekkerste 100 sq/inch rackets van het moment samen met de nieuwe Speed MP van Head, de iets directere Babolat Pure Strike 100 en de Yonex EZONE 100. De Nova FS 100 is zeer veelzijdig (en gebruiksvriendelijk) met een mooie mix van power, spin en comfort!

Geef een reactie