Diadem Elevate FS 98 getest

Stephan heeft de afgelopen maanden de Diadem Elevate FS 98 getest! Dit racket geeft heerlijke controle, gecombineerd met uitstekend balgevoel en comfort. Lees hier zijn volledige review. Dit was onze laatste test van vóór de lockdown. Hopelijk kunnen we binnenkort de draad weer oppakken.

Tester

Naam speler: Stephan Couzijn
Niveau: 5/6
Type speler: 44 jarige, allcourter, eastern grip, enkelhandige backhand, vrij vlakke slagen
Eigen racket: Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Graphene 360+ Gravity MP
Rackethistorie speler: Wilson Pro Staff 6.0 95, Wilson Six-One 95, Head Radical, Dunlop
Aerogel 300 Tour, Babolat Pure Storm Tour GT, Wilson Pro Staff 95, Wilson Juice Pro, Yonex EZONE DR 98, Wilson Clash 100, Head Gravity MP, Wilson Pro Staff 97 CV.

De Diadem Elevate FS 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Getest racket

Merk: Diadem
Model: Elevate FS 98
Bladmaat: 98 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 32.0 cm
Bespanpatroon: 16×20
Lengte: 27 inch
RA: 64
Beam: 21.5 mm flatbeam
Swingweight: 318

Intro

Ik heb vorig jaar de Diadem Elevate Tour mogen testen. Deze keer heb ik het voorrecht om met de nieuwe Diadem Elevate FS 98 te spelen. De FS staat voor “Flex Stabilization System”. Hierover later meer. Het is één van de laatste mooie zondagen op de gravel banen van Arthur Hoorn in Beverwijk voor de lock-down. Samen met Mike en Frans hebben we een heel arsenaal aan rackets tot onze beschikking waaronder de Head Extreme Tour en de nieuwe Babolat Pure Drive 2021. Stuk voor stuk prachtige updates van iconische rackets. Een soort Temptation Island voor racketliefhebbers. De Diadem Elevate is te midden van de gevestigde orde een “hidden gem”.

De eerste versie die in 2018 uitkwam was een mooi stabiel met foam gevuld frame. Daarnaast is het frame niet te dik en heeft het een mooi bladmaatje van 98 sq/inch. Met deze bladmaat valt dit frame in een categorie waarin veel concurrenten rackets positioneren. Daarmee is het voor Diadem een hele opgave om zich te onderscheiden. Eén ding waar de Diadem Elevate in opvalt, is het snarenpatroon van 16 x 20. In mijn eerdere reviews schreef ik al over mijn voorliefde voor dit snarenpatroon. Hiermee kun je voldoende power en spin genereren, maar niet zoals soms bij een 16 x 19 patroon de ballen er onverklaarbaar vanaf schieten. Dit is dan ook meteen wat de Diadem Elevate FS 98 uniek maakt. Andere rackets met een 16 x 20 bespanpatroon moet je met een lampje zoeken. Alleen de Head Gravity MP werkt hier ook mee, maar is met zijn iets meer topzware balans niet goed vergelijkbaar.

Technologie

Deze update biedt verbeterde stabiliteit om spelers meer precisie en spin te geven. Met Flex Stabilization System (FS) zit er een soort ribstructuur in de buizen van het frame met daartussen een speciaal foam. HMT Carbon is strategisch geplaatst om een ​​stabiel en krachtig frame te creëren met een superieur gevoel. In gewone mensen taal een verbeterde versie van de vorige “Impact Shield Technology”, dus meer comfort, maar ook meer stabiliteit.

Meestal vind ik de technische innovaties vooral leuk om te lezen onder het mom: wat hebben ze nu weer bedacht? Ik zie het als het finetunen van een Formule 1 raceauto. Telkens zijn de monteurs op zoek naar dat kleine beetje voorsprong op de concurrentie. Met de technologie in tennisrackets werkt dat voor mijn gevoel net zo. Wel leuk om te zien is dat producenten op basis van opinies van spelers rackets fijn ‘slijpen’. Natuurlijk geldt de regel met 100 spelers ook 100 meningen. Maar soms is er wel een rode draad in te ontdekken. Voor de Diadem Elevate gold al dat er weinig op aan te merken viel. Maar met de FS technologie heb ik deze keer zeker het gevoel dat het frame nog stabieler is geworden. Dus een dikke duim omhoog voor de ontwikkelaars van dit frame.

Baseline spel en service

De Elevate FS 98 is ongelofelijk voorspelbaar en super stabiel. Ik kan als een ballenkanon telkens dezelfde slagen produceren zonder dat er eentje vanaf schiet. Dat is heerlijk voor het zelfvertrouwen. Daarnaast is het foam gevulde frame volledig trillingsvrij en bestand tegen hard inkomende services of zware topspinballen. Ik had zowel bij mijn forehand als bij mijn backhand totaal geen stabiliteitsissues. Heel solide allemaal. Ik heb de Diadem Elevate naast mijn Wilson Pro Staff 97 CV getest. De Diadem Elevate 98 is een “klassiek” frame dat voornamelijk gericht is op controle en precisie. Het 16 × 20 snarenpatroon zorgt voor een mooie mix van power, controle en spin.

Vanaf de baseline kan ik met de Diadem Elevate de rallies tegen ieder type speler prima sturen. Gecontroleerde lengte is daarbij de korte samenvatting. De backhand, in mijn geval eenhandig en vrij vlak, kan ik lekker los en met een uitstekende lengte uitvoeren. Het frame is net zwaar genoeg om met niet al te veel kracht het racket het werk te laten doen. De returns gaan makkelijk en vooral heel solide, zowel in de verdedigingsfase als in de aanvalsfase. Het serveren is niet overdreven krachtig maar zeer precies. Overigens denk ik wel dat je met deze versie van de Elevate iets meer service power hebt dan met zijn voorganger. Mijn services kwamen even hard door met de Elevate als met mijn Pro Staff 97 CV. De Diadem Elevate serveert het meest effectief bij vlakke slagen alhoewel ik met mijn slice service het veld ook verrassend open kon gooien. Voor een kick service moet je meer moeite doen en flink kracht zetten met je benen.

Balgevoel

Het balgevoel is erg goed en de impact op je arm is altijd zacht en “mellow”. De trillingen zijn nagenoeg afwezig dankzij de foam vulling. De Diadem Elevate biedt een uitstekende stabiliteit bij het uitvoeren van alle slagen, ondersteund door een hoog gevoel van comfort. Aan het einde van 2 uur testen voelde ik geen enkel ongemak aan mijn arm. Het racket is dus ook weer niet te gedempt qua gevoel. Je blijft fijne connectie met de bal houden.

Netspel

Het balgevoel en de stabiliteit die hierboven worden beschreven, zorgen ervoor dat je de Elevate ook in het netspel zult waarderen. De volleys, zowel van hard inkomende ballen of wegleggers, kun je met precisie en ruime marge spelen. De smash is ook nauwkeurig en zeer effectief, hoewel niet enorm krachtig. Maar goede plaatsing is sowieso veel effectiever dan brute kracht. 

Testscores Diadem Elevate FS 98

Power: 7.5
Controle: 9
Spin: 8
Armvriendelijkheid: 9
Wendbaarheid: 8
Touch: 9

Conclusie

De Diadem Elevate FS 98 is gepositioneerd in het Wilson Blade en Babolat Pure Strike-segment. Tennissers die deze frames gebruiken, zouden in mijn optiek de Diadem Elevate zeker een keer moeten testen. Vergeleken met Blade en Pure Strike heeft de Elevate minder power, maar is hij veel aangenamer qua speelbaarheid en gevoel.

Het is een frame dat in de eerste plaats is ontworpen voor de wedstrijdspeler die volledig kan profiteren van de kenmerken van de Elevate. Het frame past iets beter bij een speler die “klassiek” en vlak speelt, maar het 16 × 20 snarenpatroon sluit een lekkere dosis spin niet uit. Kortom: de Elevate FS 98 is een zeer geslaagde update van een al zeer goed frame. Alleen zou ik liever een andere kleurstelling willen zien. Turquoise is mij te tandpasta achtig. Maar dat is heel persoonlijk en doet niets af aan de geweldige speeleigenschappen van dit, in mijn ogen, te weinig aandacht krijgende topmerk. 

De Diadem Elevate FS 98 is nu verkrijgbaar in onze webshop, inclusief gratis bespanning naar keuze!

Geef een reactie