Diadem Solstice Power 16 review

Een nieuw merk, een stervormige snaar, enorme spin en power, prima spanningsbehoud én toch nog comfortabel voor de arm? Na een zeer een zeer uitgebreide testperiode nu ook een review van de Diadem Solstice Power 16, nieuw op de Nederlandse markt!

Diadem Solstice Power 16 full

Specificaties:

Merk: Diadem
Snaar: Solstice Power
Dikte: 16 (1.30 mm)
Type: Soft co-polyester snaar
Vergelijkbare snaren: Luxilon Alu Power, Solinco Tour Bite Soft, Völkl Cyclone, Babolat RPM Blast en de Head Gravity

Power16-front_300dpi-515x600

Getest door:

Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Racket: Head Graphene Radical MP, 98 sq/inch, 16/19 bespanpatroon
Hardheid bespanning: 24/24 kg bij een bespanrange van 22-26 kilo
Testduur: 14 uur

Beoordeling:

Duurzaamheid: 8.5
Spanningsbehoud: 8
Spin/slice: 9
Balgevoel: 7.5
Power: 7.5
Controle: 8.5
Comfort/armvriendelijkheid: 7.5

Diadem Star Core Technology

Bespannen van de snaar

Het komt nogal eens voor dat ‘gevormde’ snaren wat lastiger te bespannen zijn, met name bij het vlechten van de breedtesnaren. Of dat de snaren door de grovere textuur wat vervelend kunnen zijn voor de vingertoppen. Geen van dit alles bij de Diadem Solstice Power 16. De snaar draait weinig en raakt niet in de tis. Grappig is dat je de bijzondere zespuntige (ster) vorm van de snaar meteen voelt. Je hoeft de klemmen van de bespanmachine niet bijzonder strak te hebben om de snaar goed vast te kunnen zetten. Bij het vlechten van de breedtesnaren is het niet anders als bij andere polyester snaren: zet de snaar even recht voor je de machine deze aan laat trekken. De snaar behoudt prima zijn vorm bij het bespannen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de vorm van de snaar bij het vastzetten van de klemmen.

Review

Eerder heb ik ook de Diadem Solstice Power 17, de dunnere versie van deze snaar mogen reviewen. Beide snaren hebben vergelijkbare speeleigenschappen: ongekende power en spin gecombineerd met uitstekend spanningsbehoud. Wel is goed te merken dat de Solstice Power 16 wat dikker is. De snaar voelt iets robuuster aan en biedt iets meer controle. Qua duurzaamheid en controle wint deze snaar het dan ook van zijn dunnere versie. Qua comfort en trillingsdemping wint de Diadem Solstice Power 17 het.

Diadem Solstice Power 16 close 2

De Solstice Power serie scoort qua comfort en elasticiteit sowieso erg hoog. De gratis power bij deze snaar is een welkome bonus voor een speler als ik met een gemiddelde swing. Met mijn wat vlakkere forehand wil ik nog wel eens overhitten, wat wil zeggen dat ik de ballen eerder lang als kort sla. De extra snapback en grip van de snaar zorgen voor duidelijk meer spin en dus marge in mijn slagen. Ballen die ik normaal te lang zou slaan, vallen nu nog voor de baseline. Erg prettig dus omdat je gewoon volledig je slag kunt blijven maken.

Van mijn groundstrokes is mijn slice backhand niet bepaald mijn wapen. De grip die je met de Diadem Solstice Power 16 echter op de bal kunt genereren is enorm. Hierdoor bleven mijn backhand slices strak en vlak. Het ‘floaten’ van de bal, wat bij mij bij deze slag nog wel eens gebeurt, heb ik niet of nauwelijks ervaren: een wereld van verschil!

In het recente verleden heb ik helaas schouderproblemen gehad. Mijn gevoelige schouder kan bij het serveren (en smashen) helaas nog wel eens opspelen. Ik kan vanuit arm/schouder zelf niet een enorme snelheid genereren bij het serveren. Hierbij heb ik dan ook hulp van de snaar nodig. Zowel snelheid als spin en slice zijn super makkelijk te produceren met deze snaar. Mijn favoriete service met deze snaar is vanaf rechts met slice naar buiten gespeeld. Super makkelijk en gecontroleerd met weinig belasting voor de schouder. Aan het net biedt de snaar een fijne directe feel voor steady volleys.

Wat de meeste polyester snaren en zo ook de Diadem Solstice Power 16 hebben, is dat de snaren na een slag weer keurig terugkomen in positie. Pas na menig uur spel moest ik af en toe een snaartje rechtzetten. Erg prettig dus. Dit komt mede door de lage frictie van snaar op snaar door de stervormige bouw. De snaren branden hierdoor ook veel minder snel in, wat bijdraagt aan een zeer hoge duurzaamheid.

Het behoud van de typische zespuntige (ster)vorm van de snaar, grotendeels goed voor de fantastische speeleigenschappen, is ook na 14 uur spel nog goed. Dit is enorm belangrijk omdat menig ‘gevormde’ snaar snel ronder wordt, wat ten koste gaat van die speeleigenschappen.

Over het spanningsbehoud van de snaar kan ik kort zijn: ik ken weinig andere polyester snaren die beter hun spanning blijven behouden. Hier blinkt de Diadem Solstice Power lijn (zowel in de 16 als in de 17 dikte) echt in uit! Een mooi vergelijk met collega snaar Babolat RPM Blast vind je in onderstaand overzicht. Hierin is te zien dat de snaar elastischer is, meer ballbite (frictie snaar op bal) heeft en minder spanningsverlies heeft.

Diadem Solstice Power 16 vs Babolat RPM Blast 16
Diadem Solstice Power 16 vs Babolat RPM Blast 16 (Bron: Tennis Warehouse University, strings tool comparison)

Al met al kan ik de Diadem Solstice Power 16 zeker aanraden! De blend van power, spin, duurzaamheid en spanningsbehoud is grandioos! Ook qua comfort staat deze snaar zijn mannetje. Deze 16 dikte raad ik aan voor spelers die regelmatig hun bespanning eruit slaan. De 17 dikte biedt dezelfde fantastische speeleigenschappen met meer gevoel en meer comfort voor de arm. Bij twijfel tussen deze twee, raad ik aan om altijd eerst de dunnere versie te proberen.

Dit artikel is nu te koop in onze webshop in sets en rollen.

Geef een reactie